St. Patrick's Day in Dublin - de nationale feestdag van Ierland (2023)

Al vele honderden jaren is 17 maart een nationale feestdag in Ierland en viert iedereen St. Patrick’s Day (Iers: Lá Fhéile Pádraig). Niet alleen in Ierland viert met uitbundig deze feestdag, ook in tal van andere wereldsteden zoals New York en Boston kleuren steeds meer straten en Ierse pubs groen op 17 maart en worden er parades gehouden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de grote stroom van Ierse immigranten die de afgelopen eeuw in onder andere de Verenigde Staten, Australië en Canada zijn gaan wonen. Zelfs in Dubai wordt het St. Patrick’s Day steeds groter gevierd in onder andere het Irish Village dankzij de groeiende aanwezigheid van Ieren in het emiraat in het Midden-Oosten.

Ieren laten maar al te graag zien hoe trots ze zijn op hun land en nationaliteit en doen dit dan ook volop op 17 maart door zich in het groen te kleden en feest te vieren. Wat voor Nederlands Koningsdag is, is voor de Ieren St. Patrick’s Day. Het hele land is in rep en roep, iedereen is in het groen gekleed en er vloeien liters bier en whiskey overal.

Het epicentrum van St. Patrick’s Day is zonder twijfel de hoofdstad van Ierland, Dublin. Jaarlijks trekt het feest tienduizenden toeristen naar de stad die mee willen feesten met de Ieren op hun nationale feestdag. Voor veel jongeren is St. Patrick’s Day vieren in Dublin zelfs een bucketlist punt. Tijdens St. Patrick’s Day veranderd Dublin in één groot spontaan feest met openluchtconcerten, straattheater, familiecarnaval, vuurwerk bij de rivier de Liffey, heel veel bier en natuurlijk de populaire St. Patrick’s Festival Parade.

Groen, de kleur van St. Patrick’s Day

Eén van de tradities van St. Patrick’s Day is dat iedereen in het groen gekleed gaat. Tijdens St. Patrick’s Day kleurt heel Dublin als het ware groen van de uitgedoste mensenmassa. Het dragen van groen was niet altijd verbonden aan St. Patrick’s Day, het is pas een traditie geworden in de 19e eeuw, daarvoor was vooral blauw de kleur van St. Patrick.

Waarom iedereen nu in het groen komt weet eigenlijk niemand precies, maar volgens de Ieren is het dragen van groene kleding vooral toe te schrijven aan de groeiende stroom van toeristen die jaarlijks naar Dublin komen om het festival mee te vieren. Het is dan ook aan te raden als je naar Dublin gaat tijdens St. Patrick’s Day om ten minste één groen item aan je outfit toe te voegen, doe je dit niet dan val je al gauw uit de toon. En mocht je geen groen kleidingstuk hebben, de winkels in Ierland hangen er vol mee. Je kunt zelfs een compleet leprechaun kabouter / elf pak krijg wat typisch Iers is en veel gedragen wordt tijdens St. Patrick’s Day.

St. Patrick’s Day festiviteiten in Dublin

Hoewel St. Patricks Day slechts één dag duurt en traditioneel op 17 maart gevierd wordt, viert met in Dublin maar liefst vier dagen St. Patrick’s Day, vaak van 15 tot 19 maart, maar kijk voor de actuele data op de website van stpatricksfestival.ie. Het festival begon in 1997 met één dag maar door de enorme populariteit van het festival is het uitgegroeid tot een meerdaags festival bomvol met activiteiten waarbij de hele stad groen kleurt. Hoogtepunt van het jaarlijkse St. Patrick’s Festival in Dublin is de grootste parade van Ierland die op 17 maart plaatsvindt.

Naast de parade is er rondom St. Patrick’s Day nog veel meer te beleven in Dublin. Zo is er het Craft Beer & Whiskey Festival, een kermis, diverse openluchtconcerten, theatervoorstellingen, het Dublin Bay Prawn Festival en kleuren de belangrijke gebouwen in de stad groen tijdens “Greening the City”. In veel straten worden pop podia’s opgebouwd waar artiesten live muziek ten gehore brengen. Maar niet alleen op straat is het gezellig, ook in de Ierse pub barst het feest los tijdens St. Patrick’s Day. Ook is er de traditionele Ceili, een Iers dansevenement waarbij iedereen vrij mag deelnemen om een dansje te wagen.

St. Patrick’s Day Festival Parade

Hoogtepunt van het vierdaagse St. Patrick’s Day festival in Dublin is de “Festival Parade” welke standaard op 17 maart gehouden worden. Om klokslag 12:00 uur start de feestelijke parade op Parnell Square in het centrum van de stad en trekt vervolgens in twee uur tijd door het centrum van Dublin. De parade kun je goed vergelijken met het carnaval in Nederland, iedereen is uitgedost in groen en wit, de nationale kleuren van Ierland, en ook de rossige leprechaun baard en kenmerkende hoed is een veel gezien accessoire.

Langs het parcours van de parade staan de enthousiaste en uitgedoste Ieren en toeristen meters dik en zorgen voor een waar volksfeest. Vaak verzamelen ze zich al uren voordat de parade start langs het parcours om een goed plek te kunnen bemachtigen zodat ze niets hoeven te missen van de parade. De route van de parade start op Parnell Square in het noordelijke deel van het centrum van Dublin en loopt via O’Connell Street over de rivier de Liffey met als eindpunt de St. Patrick’s Cathedral in het zuidelijke deel van het centrum.

Vanuit het hele land, en soms vanuit de hele wereld, trekken muziek- en dansgroepen naar de Ierse hoofdstad om op en rondom de praalwagens te dansen en muziek te maken. Ieder jaar worden de enorme praalwagens gebouwd rondom een bepaald thema wat zorgt voor bijzondere creaties vol met kleur en spektakel die je niet wilt missen. Veel van de beste fanfares van de wereld zijn onderdeel van de parade waarbij sommige fanfares met meer dan 300 man meedoen.

St. Patrick's Day in Dublin - de nationale feestdag van Ierland (1)

St. Patrick’s Day zelf meemaken?

Als er iets niet mag ontbreken op je bucket list dan is het wel St. Patrick’s Day in Dublin. Nergens ter wereld is het zo’n groot feest op 17 maart als in Dublin. De hele stad lijkt wel vrij te zijn en feest te vieren en overal waar je kijkt is het gezellig druk en hangt er een gezellige sfeer.

Dus mocht je ooit nog een keer naar Dublin willen gaan, zorg dan dat je rond 17 maart een stedentrip maakt naar de Ierse hoofdstad. Hou er wel rekening mee dat St. Patrick’s Day in Dublin veel toeristen trekt waardoor de prijzen van de hotelkamers en vliegtickets naar Dublin een stuk hoger liggen dan normaal. Ook is de beschikbaarheid van de kamer beperkt dus vroeg boeken is aan te raden. Daarnaast is het aan te raden om op goed te bekijken op www.stpatricksfestival.ie wat er allemaal te doen is in Dublin zodat je niets mist van de leukste feesten. Er is een bomvol programma tussen 15 en 19 maart dus je hoeft je geen moment te vervelen tijdens je verblijf in Dublin!

Hotels tijdens St. Patrick’s Day

Wil je St. Patrick’s Day bijwonen in Dublin en meefeesten met de Ieren tijdens hun nationale feestdag? Hou er dan rekening mee dat de hotels in Dublin vaak al maanden van te voren helemaal volgeboekt zijn en de prijzen rondom 17 maart flink omhoog schieten. Het beste kun je ruim 10 tot 12 maanden voor St. Patrick’s Day je hotelkamer in Dublin alvast reserveren zodat je zeker weet dat je in een goed hotel zit voor een relatief lage prijs. Hoe langer je wacht, hoe hoger de prijs en hoe minder beschikbaarheid er is. Het is aan te raden om een paar dagen voor St. Patrick’s Day naar Dublin te vertrekken zodat de prijs van je vliegticket lager ligt. Een dag voor St. Patrick’s Day kunnen de prijzen van vliegtickets flink oplopen.

Kijk voor een overzicht van de hotels in Dublin op Booking.com. het beste kun je kiezen voor een hotelkamer op loopafstand van het centrum. Heb je een klein budget dan kun je juist het beste zo ver mogelijk van het centrum overnachten voor de laagste prijs. Of overnacht in een hostel in Dublin waar je vaak voor niet meer dan 30 euro per nacht kunt overnachten.

Geschiedenis van St. Patrick’s Day

Op St. Patrick’s Day wordt de sterfdag van de beschermheilige Sint-Patricius herdacht die leefde in de vijfde eeuw. Sint-Patricius, of Paddy zoals hij in de volksmond ook wel wordt genoemd, overleed in 461 in Saul, County Down en ligt begraven op het kerkhof van de Down Cathedral in Downpatrick.

Rondom Sint-Patricius, of Saint Patrick, bestaan verschillende legenden en verhalen. Of ze allemaal war zijn is natuurlijk maar de vraag, maar de man heeft wel veel voor Ierland betekend. Zo zou een engel hem opgedragen hebben om het Christendom in Ierland te prediken waarna hij kerken bouwde, preekte en zo inwoners van Ierland bekeerde tot het Christendom. Dit heeft hij 30 jaar lang gedaan tot aan zijn dood.

De legende over Sint-Patricius verteld ook dat de man slangen uit Ierland heeft verdreven door ze de zee in te jagen met als gevolg dat er op het eiland van Ierland geen slangen meer leven. Ook gebruikte hij een shamrock, een op een klaver lijkend gewas met drie bladeren aan één steel, als voorbeeld voor de goddelijke Drie eenheid van het Katholieke geloof. Hierdoor is het plantje één van de emblemen geworden van Ierland, naast de harp die onder andere in het logo van Guinness bier terugkomt.

St. Patrick’s Day is bedacht door Luke Wadding, een Ierse franciscaan uit Waterford. Door zijn aanhoudende inspanningen in de 16e eeuw is 17 maart uiteindelijk uitgegroeid tot een nationale Ierse feestdag die wereldwijd grootst wordt gevierd. Ondanks dat St. Patrick’s Day een Ierse feestdag is, is de eerste optocht rondom de feestdag niet gehouden in Ierland maar in Boston in de Verenigde Staten. De eerste “officiële” St. Patrick’s day optocht werd gehouden in 1766 in New York. Ierland liep daarin flink achter en het duurde nog tot 1903 voordat er in Ierland een heuse St. Patrick’s Day optocht plaatsvond in Waterford. Dublin begon pas in 1931 met zijn eigen optocht.

Ondanks de oorsprong van St. Patrick’s Day als gedenkdag voor de beschermheilige Sint-Patricius, is St. Patrick’s Day vandaag de dag vooral een feest om de Ierse cultuur en de Ierse roots te vieren.

Copyright header image: Aitormmfoto / Shutterstock.com

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated: 30/09/2023

Views: 5982

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.